Fakta

                                                  Trapani, Sicilien


Trapani provinsen har befolkning på cirka 500 000 invånare och består bl.a. av flera städer som t.ex. San Vito Lo Capo, Marsala, Erice mm som har många sevärdheter. I Trapani bor cirka 70–80 000 invånare och är en pulserande och genuin siciliansk stad där du landar direkt i den sicilianska kulturen.


Trapani ligger mellan havet och berget Erice, det gamla Trapani var en siciliansk by. Sedan blev det en liten, befäst stad där handlare, fiskare och hantverkare bodde i århundraden.

Trapani kallades under romartiden för Drepanon som betyder skära och det på grund av sin ovanliga form av en båge. Araberna kallade Trapani Itrabinis, Trabinis, Trapanesch. Efter många erövringar har Sicilien påverkats till sin karaktär, så ön skiljer sig och är helt annorlunda än resten av Italien. Detta återspeglar sig främst i arkitekturen, i jordbruket, i konsten, i språket och i kulturen.

Men du har ju först och främst landat på Sicilien, som är Medelhavets största Ö, med ett invånarantal på cirka 5 miljoner invånare som är indelat i 9 provinser där Palermo är huvudort.

Sicilien har mycket att upptäcka, allt från ruiner av grekiska tempel till inspelningsplatser från Gudfadern.


Arkitekturen

På grund av sitt strategiska läge mitt i Medelhavet, har denna del av Sicilien varit bebott sedan urminnes tider, det kan de många arkeologiska platserna i Trapanis omgivningar idag bevisa. Den fantastiska platsen Segesta, erbjuder resterna av ett tempel och en teater. Även om staden rekonstruerades, så respekterades arkitekturreglerna i varje detalj.

En promenad i gamla stadsdelen av Trapani är en annan möjlighet till att fördjupa sig i historien. Arvet efter de många härskarna kan kännas igen i varje byggnad. Du kan beundra olika arkitektoniska stilar, från den arabiska till den medeltida och till barock stilen. Ett exempel på gotisk stil är kyrkan Saint Augustine, den äldsta byggnaden i Trapani. Du kan känna igen den tack vare att byggnaden har stora rosettfönster på sin fasad.

 

Om du besöker bergsbyn Erice kommer du att upptäcka en fascinerande plats, känd för sina kullerstensgator och medeltida bebyggelse. I århundraden har Erice varit en plats för kärlek, med slottet Venus där legenden säger att Aeneas under sin resa stannade i Erice för att ge en hyllning till sin heliga moder.


Traditioner

Den mest kända kulturella och religiösa traditionen är ”Processionen av Mysteriet”. 2018 kommer den att äga rum den 30:e mars.

Processionen är en tradition, känd som "Mysteriet" och det upprepas varje Heliga fredag sedan 400 ȧr tillbaka. Tusentals invånare och turister kommer från hela världen för att titta på och delta i processionen. Under den två kilometer långa vandringen samlas det in tjugo skulpturer gjorda av canvas och trä, som de tidigare har sänkt ner i en blandning av lim och gips. Skulpturerna representerar faser av Jesus lidande och död. Statyerna är dekorerade med silversmycken och blommor. Skulpturerna står på särskilda träkonstruktioner som män bär på sina axlar. Statyerna förs fram till ackompanjemang av lokala musikband.

Skulpturernas utseende har utformats mellan XVII-talet och XVIII-talet av lokala konstnärer och deras ansikten kännetecknas av en djup uttrycksfullhet. Skulpturerna konserveras hela året i Chiesa del Purgatorio och tas fram på eftermiddagen klockan 14:00 varje Helig fredag. Processionen slutar på Påskafton på morgonen då skulpturerna bärs tillbaka till kyrkan. Under processionen omvandlas Trapani till en blandning av helig och traditionell stad som visar alla historiska skeenden under århun


Mat & Vin

Sicilien är en gastronomisk upplevelse. Den vulkaniska jorden gör att växterna trivs och råvarorna som ingår i mat & dryck är av högsta kvalitet.

Trapanis kök erbjuder många typiska rätter, tillagade med allt som havet och det lokala jordbruket kan ge dig. Många rätter fördes med av de kulturer som tidigare varit belägrade på ön i århundraden. Smakerna av oliver och grillat lamm kom med antikens greker. Araberna förde med sig couscous, en utsökt blandning av mannagryn och fisk, enligt den lokala varianten.

Pasta har alltid varit drottningen på den sicilianska bordet. Du kan äta pasta med sardiner, Busiati (hemlagad pasta) med pesto Trapanese; Penne med broccoli, ansjovis och peppar; bucatini med brödsmulor, spaghetti vongole (musslor).

Glöm inte att även prova grillad fisk, snigelsoppa, musslor, pizza, rianata, tonfisksås och dess afrodisiakum lattume.

Om du har sötad tand, smaka traditionella sötsaker, såsom cannoli, Sicilian cassata, cassatella fylld med ricotta, frukt av Martorana (marsipan) ett bakverk gjord av med mandelmassa, och, naturligtvis, uppfriskande Granite eller den berömda glassen.

Missa inte möjligheten att prova de berömda sicilianska vinerna från Marsala, Alcamo och ”Moscato di Pantelleria”


Stränder i och runt Trapani

Trapani omges av hav vilket gör att det finns flera och långa sandstränder som gör det enkelt att ta ett bad på gångavstånd från centrala delarna. Att ha stränder så nära inpå gör vistelsen i Trapani underbar för morgondopp, kvällsdopp mm när det bara är att ha handduken över axeln och gå.

Stränderna är av varierande slag; sandstränder som är gratis, sandstränder där man betalar för solsäng och parasoll (vanligt i Italien) och med tillgång till bar där det finns drycker, glass och lättare luncher att köpa, samt bad vid klippor. Det finns så klart otroligt många och vackra stränder runt Trapani, exemplen nedan är bara en del av vad som finns nära Trapani. Om man vill åka längre bort så är i alla fall vårt val; ”Scala dei Turchi” som ligger utanför Agrigento.

Här nedan är några exempel på stränder runt Trapani; (barnvänligt, distans från Centro Storico, Trapani):

Stränder som är gratis:

•Trapani beach, ”Spiagga Piazza Vittorio Emanuele”

(Barnvänligt, promenadavstånd, klippor och sand)

•Nära ”Ligny Tower” (klippbad, promenadavstånd)

•Macari beach

(barnvänligt, finns även mysiga vikar för bad, i närheten, 24 km)

•San Vito Lo Capo beach (barnvänligt, San Vito Lo Capo, 38 km)

•Baia Rio Forgia (barnvänligt, Valderice, 17 km)

•San Giuliano (varierande stränder, delvis barnvänligt, cirka 2,3 km)

•Marausa beach (barnvänligt, 14 km)

Stränder där du betalar:

•Lido Paradiso (Trapani, barnvänligt, kort promenad)

•Lido San Giuliano (barnvänligt, Trapani, 2,3 km)

•Lido Valenti (Trapani, Casa Santa, 4 km)

Favignana- Egadi Island med båt från Trapani hamn

•Cala Rossa (klippor)

•Lido Burrone (barnvänlig